tirsdag 21. oktober 2014

Leseprosess og Filmen

I dette innlegget skal jeg ta for meg selve leseprosessen og hva jeg synes om boka, Og litt om filmen i forhold til boka. 

Jeg og Pernille valgte samme bok. Jeg begynte å lese dagen etter jeg fikk boken. Den var ganske spennende så jeg kom ganske langt. Jeg ble ferdig med boka etter ca 1 uke, da jeg og Pernille bestemte oss for å se filmen ilag. Jeg var veldig fornøyd med boken så jeg var spent på hvordan filmen var, og hvordan bilde mitt i hodet stemte med filmen.

Filmen synes jeg var veldig bra og den levde opp til forventningene, men noe var selvfølgelig annerledes. Det føltes jo som at at filmen er en mye kortere versjon enn boka. I boka får vi jo lese historien fra hennes side, og hva hun tenker. I filmen er der mer generelt om alle. Det var til og med en person som ikke kom med i filmen, men som var i boka.

Alt i alt er jeg veldig fornøyd, både med boken og filmen. Jeg liker hvordan historien blir fortalt og selve handlingen. Det var egentlig ingenting jeg ville forandret selv. Jeg anbefaler absolutt å lese Divergent, det kommer du ikke til å angre på. Som sagt i tidligere innlegg er dette bok nr 1 i en triologi, så jeg gleder meg til neste bok.



https://www.google.no/search?q=divergent&espv=2&biw=1366&bih=624&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=7wtGVJbbNuHjywOzjoLgDw&ved=0CAYQ_AUoAQ#imgdii=_

mandag 20. oktober 2014

Systemet


I dette innlegget skal jeg forklare litt om de forskjellige fraksjonene og systemet de følger, ikke handlingen i boka.  

De er delt inn i 5 fraksjoner. Lærd som er dedikert til kunnskap, intelligens, sluhet og nysgjerrighet. Fryktløs, som har i jobb å forsvare resten av fraksjonene, fraksjonen er dedikert til nysgjerrighet, mot, styrke, tapperhet og fryktløshet. Sannferdig som har fokus på ærlighet. Fredsommelig, som har fokus på tillit, ro, tilgivelse, vennlighet og selvforsyning. Uselvisk, som setter andre ovenfor seg selv.

Først går de igjennom en talentprøve som skal vise hvilken fraksjon de egner seg best til. Deretter i utvelgelses seremonien skal de velge en fraksjon. De kan velge hva de vil, men de fleste velger det som passet best for dem i talentprøven. Hvis de forlater deres opprinnelige fraksjon, forlater de også familien deres. I utvelgelses seremonien samles alle, også familiene til de som skal velge. De blir ropt opp en og en. De går fram til 5 forskjellige skåler som symboliserer hver fraksjon. For å velge, må de kutte seg i hånden og la blodet dryppe ned i den skålen de har valgt.

Rett etter de har valgt sin fraksjon, setter de seg sammen med de andre i den fraksjonen. Når seremonien er ferdig drar de sammen med de andre til det nye fraksjons territoriet deres. Der skal de trene opp til en avslutnings prøve. De trener på det fraksjonen har fokus på. På avslutnings prøven bestemmes det om de får bli i fraksjonen eller om de blir fraksjons løs. Er du fraksjons løs, er du på en måte en uteligger som ikke har noe. De kan ta jobber som ingen av de andre fraksjonene vil ha. Hver fraksjon har forskjellige oppgaver og jobber for samfunnet.

Uselvisk -Fredsommmelig -Sannferdig- Lærd -Fryktløs
(Symbolene til fraksjonene)

vi får ikke vite grunnen til dette systemet eller hvordan fraksjonene har noe nytte for seg i samfunnet. I neste innlegg skal jeg skrive om hva jeg synes om boka.

Kilder: http://atrl.net/forums/showthread.php?t=638938

torsdag 2. oktober 2014

Personer i Boka

I det første innlegget om boka jeg leser "Divergent", har jeg tenkt til å ta for meg de personene vi blir best kjent med. Beskrive litt om dem og livet deres . Jeg skal skrive om Beatrice, Four, Albert og Christina. Litt om andre personer også.

Beatrice Prior
Beatrice Prior:
Beatrice, eller "tris" som alle kaller henne i boka, er hovedpersonen. Hun kommer opprinnelig fra fraksjonen "Uselvisk" (kommer tilbake til hva fraksjoner er i neste innlegg). Hun er 16 år og blir beskrevet som liten og spinkel. Hun er ganske tøff og liker ikke at andre skal se de svake sidene hennes. hun har et langt brun/blondt hår. Selv synes hun ikke at hun er pen. Hun har en mor, far og en bror som heter Caleb. De er hun veldig glad i. Moren er opprinnelig fra fryktløs. Hun bytter til fraksjonen Fryktløs i utvelgessermonien. Talentprøven hennes som skulle vise hvilken fraksjon hun var best egnet til, var det ikke bare en fraksjon som passet henne. Hun er da en divergent, og dette får konsekvenser. Godt og vondt.


Four:
Tobias Eaton (Four)
Four (heter egentlig Tobias Eaton) er også en vi blir best kjent med. Han er 18 år, kort brunt hår og ganske godt trent, Stor tatovering av alle fraksjonene på ryggen. Han virker ikke som typen til å vise følelser. Han er ganske kald og streng i starten av boken, men han har et godt øye til Beatrice. Han er en av lederne av fraksjonen fryktløs. Han hadde ikke et godt forhold til faren hans, som slo han som barn. Han fikk kallenavnet sitt Four, fordi han bare har fire ting han frykter. Han er også en Divergent.



Albert:
Albert (Al)
Albert (De andre kaller han bare Al) er mye med i boken. Han er 16 år.  Han blir en av Tris' gode venner. Det første møtet med Al er at han ligger i øverkøyen over Beatrice, og gråter. Så vi får en følelse av at han er en veldig sensitiv og følsom type. Jeg tror ikke han vil fremstå som det selv. Han har kort brunt hår og en kraftig kroppsbygning. Han har et lite "crush" på beatrice, men hun føler ikke det samme. Han banket henne opp, og følte seg forfedlig for å gjøre det. Hun ville ikke tilgi han så han tok sitt eget liv.


Christina:
Christina
Christina blir beatrice' bestevenn. Hun er også 16 år. Hun har kort svart hår, og hun er mørk i huden. I boken blir hun beskrevet som høy, men i filmen er hun liten og spinkel. Hun kødder hele tiden. Hun og de andre vennene til Beatrice, er egentlig litt sjalu på henne når hun gjør det bra og får mer oppmerksomhet, men Christina bryr seg om henne fordeom. Hun får seg en kjærste, Will. Hun kommer opprinnelig fra sannferdig.



Andre personer:
Will er også en av vennene til beatrice.
Andrew (faren), Natalie( moren) og Caleb prior (Broren) er familien hennes. Caleb byttet til fraksjonen Lærd og er også 16 år.
Eric er også en av lederne av fryktløs og er ganske streng og kald gjennom hele boken.
Peter er på en måte beatrice sin fiende og han kødder med henne hele tiden.

Dette var noen av de personene som vi bi blir kjent med i boken.
I neste innlegg skal jeg skrive om systemet dems og hvordam fraksjonene fungerer.


 Kilder: http://divergent.wikia.com/wiki/Divergent_Wiki